
KONTAKT:
601-860-535
KONTAKT GASTRONOMIA:
605-230-086
NASZ ADRES:
Punkt odbioru zamówień
ul. Połczyńska 93 - Warszawa
poniedziałek - piątek
9:00 - 16:00




Zapisz się do newslettera, aby być na bieżąco z naszymi promocjami !
CZARNA HERBATA. Jak się ją produkuje? Jak rozpoznac tą dobrej jakości?
Każdy producent, który chce trochę się pochwalić swoim produktem będzie starał się nam pokazać jak najwięcej faktów dotyczących swojego produktu. Czego zatem szukać? Przede wszystkim szczegółowych informacji takich jak: kraj pochodzenia, region uprawy, czas zbiorów (wiosna czy lato tzw. zbiór wiosenny, zbiór letni), nazwa plantacji, oznaczenia jakościowe (w herbacie np. FTGFOP).
Dla przykładu w samym regionie upraw herbat Darjeeling w północnych Indiach (pol. Dardżyling) znajduje się około 110 plantacji herbaty. Mnożąc ilość plantacji przez ilośc zbiorów: wiosna, lato, jesień mamy 330 różnych herbat do wyboru tylko z jednego regionu uprawy, pomijając oczywiście uprawy herbat z regionu Assam czy Nilgiri.
Kolejnym przykładem może byc Sri Lanka z trzema głównymi regionami uprawy herbaty: UVA, Nuwara Eliya, Dimbula. Każdy z tych regionów dzieli się kolejno na 6 podregionów a te następnie na dziesiątki plantacji herbat. Wybór mamy więc ogromny i dobrze bo każdy z nas lubi inną herbatę zależnie od okazji czy pory dnia.
Herbatę czarną produkuje się w 5 etapach: więdnięcie, zwijanie, fermentacja, suszenie, sortowanie. Rozróżniamy 4 sorty herbaty czarnej: herbata liściasta, herbata drobnoliściasta, herbata rozdrobniona, pył herbciany, którego Ronnefeldt nie stosuje w żadnym ze swoich produktów. Nasz sklep z herbatą oferuje ponad 50 różnych czarnych herbat zarówno sypanych jak i w saszetkach.
Michał Stachacz


Czarna herbata z Indii o świątecznym cynamonowo-pomarańczowym smaku.
Opakowanie: 100g.
Składniki: czarna herbata /91%/, aromat, anyż, płatki róż, skórki pomarańczy, goździki, cynamon.
Klasyfikacja liśći: FOP
Czas zbiorów: lato
Czas parzenia: 3-4 min


Mistrzowska kompozycja czarnej herbaty Assam z wieloma złotymi tipsami.
GFBOP - zbiór letni
Kraj pochodzenia: Indie
Składniki: czarna herbata
Opakowanie: 100g


Czarna herbata z drugiego zbioru, idealna do twardej wody.
FTGFOP - zbiór letni.
Opakowanie: 100g.


Delikatna herbata z wyżyn Darjeeling ze szlachetnym aromatem bergamotki.
TGFOP - zbiór jesienny.
Opakowanie: 100g.


Mieszanka czarnej herbaty z Cejlonu o niesamowicie wyraźnym wiśniowym posmaku.
Klasyfikacja liści: FOP - Flowery Orange Pekoe
Czas zbiorów: Jesień
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Opakowanie: 100g.


Czarna herbata Assam z plantacji Mangalam. Wyraźna, mocna w smaku z wyczuwalną nutą słodyczy.
Gatunek liści: FTGFOP1
Czas zbiorów: lato
Składniki: czarna herbata
Opakowanie: 100g


Mocny, wyrazisty Assam z jednego z najlepszych ogrodów herbacianych.
SFTGFOP1 - zbiór letni.
Wyraźny słodowo-karmelowy smak. Drobne, ciemne listki z wieloma złotymi tipsami. Jasny złoto-brązowy kolor naparu.
Składniki: czarna herbata
Czas zbiorów: lato
Kraj pochodzenia: Indie
Klasyfikacja liści: SFTGFOP1
Masa netto: 100g


Czarna Indyjska herbata o aromacie bourbon wanilii.
FOP - zbiór letni.
Opakowanie: 100g.


Czarna herbata z Kolumbii w niesamowitym połączeniu z kakao.
Opakowanie: 100g
Składniki: czarna herbata (93%), kakao (5%)
Kraj pochodzenia: Kolumbia
Czas zbiorów: wczesne lato


Czarna herbata z mieszanką egzotycznych, indyjskich przypraw. Tajemnicza i niezwykle smaczna. Dobrze smakuje z mlekiem i cukrem.
Składniki: czarna herbata (47%), imbir, anyż, czarny pieprz, goździki, cynamon, koper włoski.
Opakowanie: 100g


Najwyższej jakości Darjeeling z ogrodu Badamtam o niezapomnianym, świeżym, kwiecistym smaku. FTGFOP1
Opakowanie: 100g
Czas zbiorów: wiosna
Kraj pochodzenia: Indie - ogród Badamtam
Składniki: czarna herbata
Produkt BIO


Najwyższej jakości herbata z Darjeeling z pierwszego zbioru w efektownej limitowanej puszce.
Klasyfikacja liści: SFTGFOP-1 pierwszy zbiór
Kraj pochodzenia: Indie
Składniki: czarna herbata
Puszka: 100g
Kla


Elegancka herbata z Darjeeling z letniego zbioru. FTGFOP
Opakowanie: 100g
Kraj pochodzenia: Indie
Czas zbiorów: lato
Składniki: czarna herbata
Produkt BIO


Najwyższej jakości herbata z cejlońskiego ogrodu UVA.
Zbiór: lato/jesień, FBOP
Składniki: czarna herbata
Opakowanie: 100g


Czarna cejlońska herbata z wyżyn prowincji Uva.
FBOP, zbiór: lato/jesień.
Opakowanie: 100g.


Jedna z niewielu czarnych herbat z Kenii wytwarzanych w tradycyjny ortodoksyjny sposób.
Uprawiana na wyżynach Kenii czarna herbata o owocowo-pikantnym smaku.
Klasyfikacja liści: GFOP1
Czas zbiorów: lato
Kraj pochodzenia: Kenia
Opakowanie: 100g


Bezkofeinowa, czarna herbata z Cejlonu o pełnym, wyrazistym aromacie.
FOP. Czas zbiorów: jesień
Opakowanie: 100g
Składniki: czarna herbata


Indyjska herbata z jednego z najbardziej znanych i cenionych ogrodów Darjeeling.
FTGFOP - zbiór letni
Składniki: czarna herbata
Opakowanie: 100g


Czarna, organiczna herbata z ogrodu Korakundah w regionie Tamil Nadu na południu Indii. Mocna, aromatyczna z delikatną cytrynową nutą.
Gatunek liści: FOP
Czas zbiorów: wiosna
Kraj pochodzenia: Indie Południowe
Składniki: czarna herbata liściasta
Opakowanie: 100g
Produkt BIO


Herbata z najwyższego rejonu wyspy Cejlon, ok. 2000 m.n.p.m.
OP - zbiór: lato / jesień
Opakowanie: 100g.


Najsłynniejsza, półfermentowana, czerwona herbata z prowincji Yunnan.
Kraj pochodzenia: Chiny.
Klasyfikacja liści - FOP.
Składniki: czarna liściasta herbata.
Opakowanie: 100g.
Produkt BIO


Delikatna czarna herbata ze słynnego ogrodu Sikkim. Bardzo podobna w smaku do Darjeeling.
Klasyfikacja liści: TGFOP
Składniki: czarna herbata
Czas zbiorów: lato
Kraj pochodzenia: Indie – ogród Sikkim
Czas parzenia: 3-4 min
Masa netto: 100g


Mocna, czarna indyjska herbata o aromacie bergamotki.
FOP - zbiór letni.
Opakowanie: 100g.


Niezwykle delikatna, kwiecista herbata Darjeeling z wiosennego zbioru. FTGFOP
Opakowanie: 100g
Kraj pochodzenia: Indie
Czas zbiorów: wiosna
Składniki: czarna herbata
Produkt BIO


Czarna herbata z Cejlonu o pomarańczowym aromacie.
Opakowanie: 100g
Klasyfikacja liści: OP
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Składniki: czarna herbata, skórka pomarańczy, naturalny pomarańczowy aromat