
KONTAKT:
+48 601-860-535
KONTAKT GASTRONOMIA:
+48 605-230-086
NASZ ADRES:
Punkt odbioru zamówień
ul. Połczyńska 93 - Warszawa
poniedziałek - piątek
9:00 - 15:30
CZARNA HERBATA. Jak się ją produkuje? Jak rozpoznac tą dobrej jakości?
Każdy producent, który chce trochę się pochwalić swoim produktem będzie starał się nam pokazać jak najwięcej faktów dotyczących swojego produktu. Czego zatem szukać? Przede wszystkim szczegółowych informacji takich jak: kraj pochodzenia, region uprawy, czas zbiorów (wiosna czy lato tzw. zbiór wiosenny, zbiór letni), nazwa plantacji, oznaczenia jakościowe (w herbacie np. FTGFOP).
Dla przykładu w samym regionie upraw herbat Darjeeling w północnych Indiach (pol. Dardżyling) znajduje się około 110 plantacji herbaty. Mnożąc ilość plantacji przez ilośc zbiorów: wiosna, lato, jesień mamy 330 różnych herbat do wyboru tylko z jednego regionu uprawy, pomijając oczywiście uprawy herbat z regionu Assam czy Nilgiri.
Kolejnym przykładem może byc Sri Lanka z trzema głównymi regionami uprawy herbaty: UVA, Nuwara Eliya, Dimbula. Każdy z tych regionów dzieli się kolejno na 6 podregionów a te następnie na dziesiątki plantacji herbat. Wybór mamy więc ogromny i dobrze bo każdy z nas lubi inną herbatę zależnie od okazji czy pory dnia.
Herbatę czarną produkuje się w 5 etapach: więdnięcie, zwijanie, fermentacja, suszenie, sortowanie. Rozróżniamy 4 sorty herbaty czarnej: herbata liściasta, herbata drobnoliściasta, herbata rozdrobniona, pył herbciany, którego Ronnefeldt nie stosuje w żadnym ze swoich produktów. Nasz sklep z herbatą oferuje ponad 50 różnych czarnych herbat zarówno sypanych jak i w saszetkach.
Michał Stachacz


Czarna herbata z Indii o świątecznym cynamonowo-pomarańczowym smaku.
Opakowanie: 100g.
Składniki: czarna herbata /91%/, aromat, anyż, płatki róż, skórki pomarańczy, goździki, cynamon.
Klasyfikacja liśći: FOP
Czas zbiorów: lato
Czas parzenia: 3-4 min


Mistrzowska kompozycja czarnej herbaty Assam z wieloma złotymi tipsami.
GFBOP - zbiór letni
Kraj pochodzenia: Indie
Składniki: czarna herbata
Opakowanie: 100g


Czarna herbata z drugiego zbioru, idealna do twardej wody.
FTGFOP - zbiór letni.
Opakowanie: 100g.


Delikatna herbata z wyżyn Darjeeling ze szlachetnym aromatem bergamotki.
TGFOP - zbiór jesienny.
Opakowanie: 100g.


Mieszanka czarnej herbaty z Cejlonu o niesamowicie wyraźnym wiśniowym posmaku.
Klasyfikacja liści: FOP - Flowery Orange Pekoe
Czas zbiorów: Jesień
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Opakowanie: 100g.


Wyrazista czarna herbata z Cejlonu z ogrodu Ahinsa z miękką nutą karmelu i kakao.
Opakowanie: 75g
Klasyfikacja liści: OP1
Składniki: czarna herbata z Cejlonu
Produkt BIO
Seria herbat Ronnefeldt na 195-cio lecie istnienia marki.


Czarna herbata z Kolumbii w połączeniu z kawałkami jabłek o smaku toffi z cynamonem.
Słodkie jabłka z nutami cynamonu i toffi na słodowej herbacie przypominają domową kruszonkę jabłkową ze słodką bitą śmietaną.
Składniki*: czarna herbata | Kolumbia (61%), kawałki jabłek (25%), kawałki cynamonu (10%), naturalne aromaty
Masa netto: 100g
*wszystkie składniki pochodzą z ekologicznych plantacji
DE-ÖKO-003 Rolnictwo
UE / spoza UE
Certyfikat ekologiczny wydany przez
LACON GmbH


Słodowo korzenna czarna herbata Assam o wielu złotych tipsach.
GFBOP | zbiór letni | 100g
Kraj pochodzenia: Indie
Czas parzenia: 3-4 min


Czarna herbata Assam z plantacji Mangalam. Wyraźna, mocna w smaku z wyczuwalną nutą słodyczy.
Gatunek liści: FTGFOP1
Czas zbiorów: lato
Składniki: czarna herbata
Opakowanie: 100g


Mocny, wyrazisty Assam z jednego z najlepszych ogrodów herbacianych.
SFTGFOP1 - zbiór letni.
Wyraźny słodowo-karmelowy smak. Drobne, ciemne listki z wieloma złotymi tipsami. Jasny złoto-brązowy kolor naparu.
Składniki: czarna herbata
Czas zbiorów: lato
Kraj pochodzenia: Indie
Klasyfikacja liści: SFTGFOP1
Masa netto: 75g


Czarna herbata z Kolumbii w niesamowitym połączeniu z kakao.
Opakowanie: 100g
Składniki: czarna herbata (93%), kakao (5%)
Kraj pochodzenia: Kolumbia
Czas zbiorów: wczesne lato


Czarna herbata doprawiona indyjskimi przyprawami w połączeniu z imbirem i pomarańczą.
Składniki: czarna herbata (57%), imbir (10%), goździki, skórka pomarańczy (10%), cynamon, naturalny aromat, kardamon, prażony korzeń cykorii, czarne ziarna pieprzu, kwiat nagietka
Masa netto: 100g


Harmonijne połączenie kremowych, miękkich kawałków toffi ze słodową, delikatną czarną herbatą z kolumbijskich Andów.
Składniki*: czarna herbata (75%), kawałki toffi |cukier, syrop glukozowy, śmietana, masło, sól | 25%
Masa netto: 100g
*wszystkie składniki pochodzą z ekologicznych plantacji
DE-ÖKO-003 Rolnictwo
UE / spoza UE
Certyfikat ekologiczny wydany przez
LACON GmbH


Herbata Darjeeling z ekologicznych plantacji z ogrodu Avongrove.
FTGFOP1 | zbiór wiosenny | 75g
Składniki: czarna herbata Darjeeling
Klasyfikacja liści: FTGFOP1
Czas zbiorów: wiosna
Kraj pochodzenia: Indie
Masa netto: 75g


Najwyższej jakości Darjeeling z ogrodu Badamtam o niezapomnianym, świeżym, kwiecistym smaku. FTGFOP1
Opakowanie: 100g
Czas zbiorów: wiosna
Kraj pochodzenia: Indie - ogród Badamtam
Składniki: czarna herbata
Produkt BIO


Pierwszy, wiosenny zbiór Darjeeling. Urzekający zapach wiosny: delikatny, owocowy i świeży. Prawdziwa uczta dla każdego konesera herbat.
Składniki: czarna herbata
Kraj pochodzenia: Indie
Region: Darjeeling
Ogród herbaciany: Orange Valley
Klasyfikacja liści: SFTGFOP1
Czas zbiorów: wiosna
Masa netto: 75g
Herbata BIO


Elegancka herbata z Darjeeling z letniego zbioru. FTGFOP
Opakowanie: 100g
Kraj pochodzenia: Indie
Czas zbiorów: lato
Składniki: czarna herbata
Produkt BIO


Szlachetna, słodowa nuta herbaty Assam w połączeniu z czerwonymi kwiatami chabru i naturalnym olejkiem z bergamotki.
Klasyfikacja liści: TGFOP1
Kraj pochodzenia: Indie
Czas zbiorów: lato
Składniki: czarna herbata Assam*, naturalny olej z bergamotki*, kwiaty nagietka*
* składniki pochodzące z ekologicznych plantacji
Opakowanie: 100g


Najwyższej jakości herbata z cejlońskiego ogrodu UVA.
Zbiór: lato/jesień, FBOP
Składniki: czarna herbata
Opakowanie: 100g


Czarna cejlońska herbata z wyżyn prowincji Uva.
FBOP, zbiór: lato/jesień.
Opakowanie: 100g.


Intensywna, słodka czerwona pomarańcza i subtelnie pikantny imbir w połączeniu z czarną herbatą Assam. Owocowa i harmonijna przyjemność.
Składniki: czarna herbata Assam 71%, imbir 24%, kawałki soku pomarańczowego 4%, aromaty
Masa netto: 100g
*oryginalna nazwa: Ingwer-Blutorange auf Assam


Egzotyczna reinterpretacja ajurwedyjskiego napoju "Golden Milk". Mieszanka czarnej kolumbijskiej herbaty z kurkumą o kremowym smaku.
Kraj pochodzenia: Kolumbia - Dep. Valle del Cauca
Składniki: czarna herbata* (58%), kurkuma* (30%), korzeń lukrecji*, cząstki cynamonu*, naturalny aromat*
* składniki pochodzące ze ekologicznej plantacji
Opakowanie: 100g


Znakomita czarna herbata z afrykańskich wyżyn o delikatnym kwiatowym aromacie.
Składniki: czarna herbata
Kraj pochodzenia: Afryka, Malawi - ogród Satemwa
Opakowanie: 50g


Czarna herbata z ogrodu Bitaco® w Kolumbii. Delikatnie słodki smak z posmakiem rodzynek i suszonych śliwek.
Kraj pochodzenia: Kolumbia, Dep. Valle del Cauca
Składniki: czarna herbata z ekologicznej plantacji
Opakowanie: 100g
Już od 1823 roku Ronnefeldt dostarcza wyjątkową herbatę z naturalnych składników ze wszystkich części świata. Dołącz do nas w odkrywczą podróż do Kolumbii. W północno-zachodniej części tego kraju ukrywa się mały, ale piękny świat herbaty. Tamtejszy ogród Bitaco® znany jest głównie z wysokiej jakośći czarnych herbat, wytwarzanych tradycyjnymi metodami®.


Indyjska herbata z jednego z najbardziej znanych i cenionych ogrodów Darjeeling.
FTGFOP - zbiór letni
Składniki: czarna herbata
Opakowanie: 100g


Czarna herbata z mieszanką egzotycznych, indyjskich przypraw. Tajemnicza i niezwykle smaczna. Dobrze smakuje z mlekiem i cukrem.
Składniki: czarna herbata (47%), imbir, anyż, czarny pieprz, goździki, cynamon, koper włoski.
Opakowanie: 100g


Rzadko spotykana czarna herbata Assam z ekologicznej plantacji. Drobne liście o słodowym aromacie miodu z typową mocną pikantnością.
Opakowanie: 100g
Składniki: czarna herbata Assam
Kraj pochodzenia: Indie
Klasyfikacja liści: TGFOP1
Czas zbiorów: lato


Herbata z najwyższego rejonu wyspy Cejlon, ok. 2000 m.n.p.m.
OP - zbiór: lato / jesień
Opakowanie: 100g.


Najsłynniejsza, półfermentowana, czerwona herbata z prowincji Yunnan.
Kraj pochodzenia: Chiny.
Klasyfikacja liści - FOP.
Składniki: czarna liściasta herbata.
Opakowanie: 100g.
Produkt BIO


Mocna, czarna indyjska herbata o aromacie bergamotki.
FOP - zbiór letni.
Opakowanie: 100g.


Niezwykle delikatna, kwiecista herbata Darjeeling z wiosennego zbioru. FTGFOP
Opakowanie: 100g
Kraj pochodzenia: Indie
Czas zbiorów: wiosna
Składniki: czarna herbata
Produkt BIO


Wyjątkowa czarna herbata wędzona na drewnie sosnowym.
Opakowanie: 100g
Składniki: czarna herbata wędzona
Kraj pochodzenia: Chiny
Klasyfikacja liści: FOP
Czas zbiorów: jesień


Mocna, słodowa i pikantna herbata z Assam.
GFBOP - zbiór letni
Składniki: czarna herbata
Kraj pochodzenia: Indie
Masa netto: 100g
Data przydatności do spożycia: 10.08.2021r


Znakomita, aromatyczna herbata z Darjeeling.
FTGFOP - zbiór letni
Kraj pochodzenia: Indie
Składniki: czarna herbata
Masa netto: 100g


Niezwykle aromatyczna czarna herbata z Cejlonu.
FBOP - zbiór lato/jesień
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Składniki: czarna herbata
Masa netto: 100g
Data przydatności do spożycia: 15.08.2021r


Czarna herbata z Cejlonu o pomarańczowym aromacie.
Opakowanie: 100g
Klasyfikacja liści: OP
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Składniki: czarna herbata, skórka pomarańczy, naturalny pomarańczowy aromat


Czarna Indyjska herbata o aromacie bourbon wanilii.
FOP - zbiór letni.
Opakowanie: 100g.