KONTAKT SKLEP:
+48 601-860-535
KONTAKT GASTRONOMIA:
+48 601-230-050
+48 605-230-086
NASZ ADRES:
Punkt odbioru zamówień
ul. Połczyńska 93 - Warszawa
poniedziałek - piątek
8:30 - 16:00

CZARNA HERBATA. Jak się ją produkuje? Jak rozpoznac tą dobrej jakości?
Każdy producent, który chce trochę się pochwalić swoim produktem będzie starał się nam pokazać jak najwięcej faktów dotyczących swojego produktu. Czego zatem szukać? Przede wszystkim szczegółowych informacji takich jak: kraj pochodzenia, region uprawy, czas zbiorów (wiosna czy lato tzw. zbiór wiosenny, zbiór letni), nazwa plantacji, oznaczenia jakościowe (w herbacie np. FTGFOP).
Dla przykładu w samym regionie upraw herbat Darjeeling w północnych Indiach (pol. Dardżyling) znajduje się około 110 plantacji herbaty. Mnożąc ilość plantacji przez ilośc zbiorów: wiosna, lato, jesień mamy 330 różnych herbat do wyboru tylko z jednego regionu uprawy, pomijając oczywiście uprawy herbat z regionu Assam czy Nilgiri.
Kolejnym przykładem może byc Sri Lanka z trzema głównymi regionami uprawy herbaty: UVA, Nuwara Eliya, Dimbula. Każdy z tych regionów dzieli się kolejno na 6 podregionów a te następnie na dziesiątki plantacji herbat. Wybór mamy więc ogromny i dobrze bo każdy z nas lubi inną herbatę zależnie od okazji czy pory dnia.
Herbatę czarną produkuje się w 5 etapach: więdnięcie, zwijanie, fermentacja, suszenie, sortowanie. Rozróżniamy 4 sorty herbaty czarnej: herbata liściasta, herbata drobnoliściasta, herbata rozdrobniona, pył herbciany, którego Ronnefeldt nie stosuje w żadnym ze swoich produktów. Nasz sklep z herbatą oferuje ponad 50 różnych czarnych herbat zarówno sypanych jak i w saszetkach.
Michał Stachacz


Świąteczna mieszanka czarnej indyjskiej herbaty z aromatycznymi przyprawami i aromatem lulo o pomarańczowo-cynamonowym smaku.
Składniki: czarna herbata (91%), aromaty, anyż gwiazdkowaty, płatki róży, skórka pomarańczy, kawałki cynamonu, goździki.
Kraj pochodzenia: Indie
Klasyfikacja liśći: FOP
Czas zbiorów: lato
Masa netto: 100g


Mistrzowska kompozycja czarnej herbaty Assam z wieloma złotymi tipsami.
GFBOP - zbiór letni
Kraj pochodzenia: Indie
Składniki: czarna herbata
Opakowanie: 100g


Czarna herbata z drugiego zbioru, idealna do twardej wody.
FTGFOP - zbiór letni.
Opakowanie: 100g.


Delikatna herbata z wyżyn Darjeeling ze szlachetnym aromatem bergamotki.
TGFOP - zbiór jesienny.
Klasyfikacja liści: TGFOP
Czas zbiorów: jesień
Kraj pochodzenia: Indie
Składniki: czarna herbata, aromat.
Masa netto: 100g.


Niesamowita mieszanka czarnej, cejlońskiej herbaty z jesiennego zbioru o pociągającym wiśniowym aromacie.
Zapraszamy do odkrycia czarnej herbaty o wyjątkowym wiśniowym aromacie, pochodzącej ze Sri Lanki, ze zbiorów jesiennych.
Ten wyjątkowy gatunek liści FOP (Flowery Orange Pekoe) przywodzi na myśl złotą paletę barw jesiennych krajobrazów, oferując niezrównane doznania smakowe.
Kraj pochodzenia: Sri Lanka | Cejlon
Czas zbiorów: jesień
Klasyfikacja liści: FOP - Flowery Orange Pekoe
Czas parzenia: 3-4 min.
Masa netto: 100g


Wyrazista czarna herbata z Cejlonu z ogrodu Ahinsa z miękką nutą karmelu i kakao.
Opakowanie: 75g
Klasyfikacja liści: OP1
Składniki: czarna herbata z Cejlonu
Produkt BIO
Seria herbat Ronnefeldt na 195-cio lecie istnienia marki.


Niezwykłe połączenie słodkiego jabłka, kuszącego toffi i aromatycznego cynamonu na bazie czarnej indyjskiej herbaty.
Każdy łyk tej herbaty przypomina aromatyczne kawałki kruszonki jabłkowej, uzupełnione słodką bitą śmietaną.
Podróż przez nuty jabłka, toffi i cynamonu, która roztacza atmosferę domowego ciepła.
Składniki*: czarna indyjska herbata|61%, kawałki jabłek|25%, kawałki cynamonu|10%, naturalne aromaty
Kraj pochodzenia: Indie
Masa netto: 100g
*wszystkie składniki pochodzą z ekologicznych plantacji
DE-ÖKO-003
Rolnictwo UE / spoza UE


Słodowo korzenna czarna herbata Assam z dużą ilością złotych tipsów.
GFBOP | zbiór letni | 100g
Kraj pochodzenia: Indie
Czas parzenia: 3-4 min


Czarna herbata Assam z plantacji Mangalam. Wyraźna, mocna w smaku z wyczuwalną nutą słodyczy.
Składniki: czarna herbata
Kraj pochodzenia: Assam / Indie
Klasyfikacja liści: FTGFOP1
Czas zbiorów: lato
Masa netto: 100g


Doskonały zbiór czarnej herbaty Assam z tradycyjnego ogrodu Mokalbari. Brązowo-złota barwa filiżanki oraz intensywny, słodowy smak z delikatną pikantnością.
Składniki: czarna herbata
Kraj pochodzenia: Indie
Klasyfikacja liści: STGFOP
Czas zbiorów: lato
Masa netto: 75g


Mocny, wyrazisty Assam z jednego z najlepszych ogrodów herbacianych.
SFTGFOP1 - zbiór letni.
Wyraźny słodowo-karmelowy smak. Drobne, ciemne listki z wieloma złotymi tipsami. Jasny złoto-brązowy kolor naparu.
Składniki: czarna herbata
Czas zbiorów: lato
Kraj pochodzenia: Indie
Klasyfikacja liści: SFTGFOP1
Masa netto: 75g


Czarna herbata z ogrodu Batuwangala na południu Sri Lanki z dodatkiem kwiatów chabru.
Drobno zwinięte, błyszczące liście z wieloma srebrzystymi końcówkami o wyrafinowanym smaku z delikatnie cierpkimi, czekoladowymi i kremowymi nutami.
Składniki: czarna herbata, kwiaty chabru
Kraj pochodzenia: Cejlon - Sri Lanka, ogród Batuwangala
Klasyfikacja liści: FBOPF-Extra-Special - jedna z najwyższych jakości herbat pochodzących z Cejlonu
Masa netto: 75g
Czas parzenia: 3-4 min
Porcjowanie: 1 łyżeczka (3g) na filiżankę (200ml)


Czarna herbata z Kolumbii w niesamowitym połączeniu z kakao.
Opakowanie: 100g
Składniki: czarna herbata (93%), kakao (5%)
Kraj pochodzenia: Kolumbia
Czas zbiorów: wczesne lato


Czarujące połączenie czarnej herbaty, wzbogaconej o indyjskie przyprawy z aromatem pikantnego imbiru i soczystej pomarańczy.
Podstawą tej mieszanki jest czarna indyjska herbata. Jej bogaty smak i aromat tworzy solidną bazę.
Imbir dodaje charakterystycznej pikantności, natomiast skórka pomarańczy świeżości i delikatnej słodyczy.
Dodatkowo indyjskie przyprawy nadają naparowi wyjątkowej głębi smakowej i aromatycznej złożoności.
Składniki: czarna herbata|57%, imbir|10%, goździki, skórka pomarańczy|10%, kawałki cynamonu, naturalny aromat, kardamon, prażony korzeń cykorii, czarne ziarna pieprzu, kwiaty nagietka
Masa netto: 100g


Wyjątkowa czarna herbata pochodząca ze starożytnych dzikich drzew herbacianych z prowincji Yunnan. Aromat od ciepłych drzewnych po pikantne nuty cytrusowe.
Składniki: czarna herbata
Kraj pochodzenia: Chiny
Region: Yunnan
Czas zbiorów: wiosna
Produkt BIO


Doskonały jesienny zbiór czarnej herbaty z najlepszych ogrodów w Darjeeling.
FTGFOP1
Ta aromatyczna herbata premium zachwyca delikatnym aromatem, który dzięki wyraźnej kwiecistości przywodzi na myśl wiosenne zbiory.
Składniki: czarna herbata z ekologicznych plantacji
Klasyfikacja liści: FTGFOP1
Czas zbiorów: jesień
Masa netto: 75g
Czas parzenia: 2-3 min
Porcjowanie: 1 łyżeczka (3g) na filiżankę (200ml)
Produkt BIO
Certyfikat:
DE-ÖKO-003
rolnictwo spoza UE
Certified Organic by lacon GmbH


Najwyższej jakości Darjeeling z ogrodu Badamtam o niezapomnianym, świeżym, kwiecistym smaku. FTGFOP1
Opakowanie: 100g
Czas zbiorów: wiosna
Kraj pochodzenia: Indie - ogród Badamtam
Składniki: czarna herbata
Produkt BIO


Pierwszy, wiosenny zbiór herbaty Darjeeling z ogrodu Orange Valley o niezwykle świeżym, kwiatowym smaku połączonym z lekką słodyczą.
Ogród herbaciany znajduje się na wysokości 2000 m.n.p.m.
Szczególnie delikatne liście i pąki herbaciane z wiosennego zbioru rozwijają intensywne nuty kwiatowe z lekkim posmakiem słodyczy.
Składniki: czarna herbata Darjeeling
Kraj pochodzenia: Indie
Region: Darjeeling
Ogród herbaciany: Orange Valley
Klasyfikacja liści: SFTGFOP1
Czas zbiorów: wiosna
Masa netto: 75g
Produkt BIO
Certyfikat:
DE-ÖKO-003
rolnictwo spoza UE
Certified Organic by lacon GmbH


Łagodny, kwiatowy aromat czarnej herbaty Darjeeling z jednego z najstarszych ogrodów herbacianych Singell.
Wysoka zawartość jasnych pąków i mistrzowsko zwinięte liście sprawiają, że picie tej herbaty jest absolutną przyjemnością.
Jasny, złotożółty i wyraźny kolor filiżanki podkreślają jej wysoką jakość.
Składniki: czarna herbata z ekologicznej plantacji
Kraj pochodzenia: Indie
Region: Darjeeling
Ogród herbaciany: Singell
Czas zbiorów: wiosna
Klasyfikacja liści: FTGFOP1
Masa netto: 75g
*wszystkie składniki naparu pochodzą z organicznych upraw kontrolowanych
Produkt BIO
Certyfikat:
DE-ÖKO-003
rolnictwo spoza UE
Certified Organic by lacon GmbH


Elegancka herbata z Darjeeling z letniego zbioru. FTGFOP
Opakowanie: 100g
Kraj pochodzenia: Indie
Czas zbiorów: lato
Składniki: czarna herbata
Produkt BIO


Szlachetna, słodowa nuta herbaty Assam w połączeniu z czerwonymi kwiatami chabru i naturalnym olejkiem z bergamotki.
Klasyfikacja liści: TGFOP1
Kraj pochodzenia: Indie
Czas zbiorów: lato
Składniki: czarna herbata Assam*, naturalny olej z bergamotki*, kwiaty nagietka*
* składniki pochodzące z ekologicznych plantacji
Masa netto: 100g


Najwyższej jakości herbata z cejlońskiego ogrodu UVA.
Zbiór: lato/jesień, FBOP
Składniki: czarna herbata
Opakowanie: 100g


Klasyczna czarna herbata pochodząca z najlepszych letnich zbiorów wyżyn Uva Highland na Cejlonie.
Liście o klasyfikacji FBOP (Flowery Broken Orange Pekoe) nadają naparowi intensywny, głęboki smak z owocowymi i pikantnymi nutami, które są charakterystyczne dla herbat z wyżyn Uva Highland.
Kraj pochodzenia: Cejlon
Czas zbiorów: lato
Klasyfikacja liści: FBOP
Składniki: czarna herbata
Masa netto: 100g


Aromatyzowana czarna herbata z Indii o smaku bergamotki z dodatkiem kwiatu nagietka.
Składniki: czarna herbata, aromat, kwiat nagietka
Kraj pochodzenia: Indie
Klasyfikacja liści: FOP
Czas zbiorów: lato


Intensywna, słodka czerwona pomarańcza i subtelnie pikantny imbir w połączeniu z czarną herbatą Assam.
Składniki: czarna herbata Assam 71%, imbir 24%, kawałki soku pomarańczowego 4%, aromaty
Masa netto: 100g
*oryginalna nazwa: Ingwer-Blutorange auf Assam


Egzotyczna reinterpretacja ajurwedyjskiego napoju "Golden Milk". Mieszanka czarnej kolumbijskiej herbaty z kurkumą o kremowym smaku.
Kraj pochodzenia: Kolumbia - Dep. Valle del Cauca
Składniki: czarna herbata* (58%), kurkuma* (30%), korzeń lukrecji*, cząstki cynamonu*, naturalny aromat*
* składniki pochodzące ze ekologicznej plantacji
Opakowanie: 100g


Wyrazista czarna herbata z wyżyn zachodniej Kenii. Przyjemnie mocne i cudownie pikantne nuty podkreślają jej szlachetny charakter.
Składniki: czarna herbata
Kraj pochodzenia: Kenia
Klasyfikacja liści: OP
Czas zbiorów: lato
Masa netto: 100g


Aromat irlandzkiej whiskey z nutą kakao ekstrawagancko nałożony na intensywnie słodową mieszankę Assam.
Składniki: czarna herbata Assam, aromaty, łupina kakaowa (2%)
Kraj pochodzenia: Indie
Klasyfikacja liści: FOP
Czas zbiorów: lato
Masa netto: 100g


Znakomita czarna herbata z afrykańskich wyżyn o delikatnym kwiatowym aromacie.
Składniki: czarna herbata
Kraj pochodzenia: Afryka, Malawi - ogród Satemwa
Opakowanie: 50g


Czarna herbata z ogrodu Bitaco® w Kolumbii. Delikatnie słodki smak z posmakiem rodzynek i suszonych śliwek.
Kraj pochodzenia: Kolumbia, Dep. Valle del Cauca
Składniki: czarna herbata z ekologicznej plantacji
Opakowanie: 100g
Już od 1823 roku Ronnefeldt dostarcza wyjątkową herbatę z naturalnych składników ze wszystkich części świata. Dołącz do nas w odkrywczą podróż do Kolumbii. W północno-zachodniej części tego kraju ukrywa się mały, ale piękny świat herbaty. Tamtejszy ogród Bitaco® znany jest głównie z wysokiej jakośći czarnych herbat, wytwarzanych tradycyjnymi metodami®.


Aromat mango wnosi słońce oraz owocową słodycz do mieszanki czarnych cejlońskich herbat.
Składniki: czarna herbata (93%), kawałki mango (mango, cukier) (3%), aromat, kwiat nagietka, kwiat krokosza barwierskiego.
Kraj pochodzenia: Cejlon
Klasyfikacja liści: OP
Czas zbiorów: jesień
Masa netto: 100g


Indyjska herbata z jednego z najbardziej znanych i cenionych ogrodów Darjeeling - Margaret's Hope
Składniki: czarna liściasta herbata Darjeeling
Kraj pochodzenia: Indie
Region: Darjeeling
Ogród herbaciany: Margaret's Hope
Klasyfikacja liści: FTGFOP
Czas zbiorów: lato
Masa netto: 100g


Najpiękniejsze zapachy Indii zamknięte w filiżance herbaty. Czarna herbata w połączeniu z indyjskimi przyprawami.
Masala Chai to nie tylko herbata, to prawdziwa podróż ku egzotyce i intensywnym doznaniom smakowym.
Oprócz czarnej herbaty w skład tej magicznej mieszanki wchodzi imbir, który nadaje pikantności i ciepła, anyż dodający delikatnej słodyczy, ziarna czarnego pieprzu, które podkreślają wyrazisty smak, goździki, które dodają nuty korzenne, kawałki cynamonu, które otulają aromatem ciepłego ogniska oraz koper włoski, który nadaje subtelnej świeżości.
Składniki: czarna herbata (47%), imbir, anyż czarny pieprz, goździki, cząstki cynamonu, koper włoski
Kraj pochodzenia: Indie
Masa netto: 100g


Rzadko spotykana czarna herbata Assam z ekologicznej plantacji. Drobne liście o słodowym aromacie miodu z typową mocną pikantnością.
Opakowanie: 100g
Składniki: czarna herbata Assam
Kraj pochodzenia: Indie
Klasyfikacja liści: TGFOP1
Czas zbiorów: lato


Czarna herbata z północnych Indii z letniego zbioru łącząca kremową delikatność z egzotycznym aromatem owoców lulo.
Składniki: czarna herbata, aromaty, kwiaty chabra, kwiaty krokosza barwierskiego
Klasyfikacja liści: FOP
Kraj pochodzenia: Indie
Czas zbiorów: lato
Masa netto: 100g


Czarna herbata z serca Cejlonu - górskiego regionu Nuwara Eliya - zbierana na wysokości ponad 2000 m.n.p.m.
Kraj pochodzenia: Nuwara Eliya / Cejlon
Klasyfikacja liści: OP - Orange Pekoe
Czas zbiorów: lato
Masa netto: 100g


Najsłynniejsza, półfermentowana, czerwona herbata z prowincji Yunnan.
Kraj pochodzenia: Chiny
Klasyfikacja liści: FOP
Składniki*: czarna liściasta herbata.
Masa netto: 100g
Produkt BIO


Zachwycająco skomponowana mieszanka czarnych herbat z Darjeeling, Cejlonu oraz Chin.
Składniki: mieszanka czarnych herbat
Kraj pochodzenia: Chiny
Klasyfikacja liści: GFOP
Czas zbiorów: lato
Masa netto: 100g
Czas parzenia: 3-4 min
Porcjowanie: 1 łyżeczka (3g) na filiżankę (200ml)


Wyselekcjonowana czarna herbata Assam z letniego zbioru o delikatnym kremowym aromacie.
Składniki: czarna herbata
Kraj pochodzenia: Indie
Czas zbiorów: lato
Klasyfikacja liści: FOP
Masa netto: 100g


Aromatyzowana mieszanka czarnej herbaty i honeybush z nutami słodkiego karmelu i subtelnym akcentem płatków soli.
Składniki: czarna herbata (70%), honeybush (21%), aromaty, płatki soli (3%)
Masa netto: 100g


Klasyczna mieszanka czarnych indyjskich herbat wzbogacona odświeżającym aromatem bergamotki.
Kraj pochodzenia: Indie
Czas zbiorów: lato
Klasyfikacja liści: FOP
Masa netto: 100g


Niezwykle delikatna, kwiecista herbata Darjeeling z wiosennego zbioru. FTGFOP
Opakowanie: 100g
Kraj pochodzenia: Indie
Czas zbiorów: wiosna
Składniki: czarna herbata
Produkt BIO


Mieszanka czarnych indyjskich herbat, która przenosi w egzotyczne zakątki świata dzięki połączeniu aromatów mango i marakui.
Składniki: czarna herbata, aromat, szafran, chaber, kwiaty słonecznika
Kraj pochodzenia: Indie
Klasyfikacja liści: FOP
Masa netto: 100g


Wyjątkowa czarna herbata wędzona na drewnie sosnowym.
Opakowanie: 100g
Składniki: czarna herbata wędzona
Kraj pochodzenia: Chiny
Klasyfikacja liści: FOP
Czas zbiorów: jesień


Mocna, słodowa i pikantna herbata z Assam.
GFBOP - zbiór letni
Klasyfikacja liści GFBOP oznacza, że herbata jest stworzona z delikatnie złamanych, złocistych pąków i młodych liści, co nadaje jej wyjątkową jakość.
Black Assam charakteryzuje się intensywnym smakiem i wyrazistym aromatem, co czyni ją idealnym napojem dla miłośników mocnych, czarnych herbat.
To nie tylko herbata, to podróż do serca indyjskich plantacji, dostarczająca unikalnych doznań smakowych.
Składniki: czarna herbata
Kraj pochodzenia: Indie
Masa netto: 100g


Znakomita, aromatyczna herbata z Darjeeling.
FTGFOP - zbiór letni
Kraj pochodzenia: Indie
Składniki: czarna herbata
Masa netto: 100g


Niezwykle aromatyczna czarna herbata z Cejlonu.
FBOP - zbiór lato/jesień
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Składniki: czarna herbata
Masa netto: 100g


Ekskluzywny, delikatny smak owoców Lulo, truskawki i ananasa wspaniale współgra z herbatami z Cejlonu.
Składniki: czarna herbata (93%), kawałki ananasa (ananas, cukier), aromat, kwiaty róży i bławatka, kawałki truskawek
Kraj pochodzenia: Cejlon
Klasyfikacja liści: OP
Czas zbiorów: jesień
Masa netto: 100g
Czas parzenia: 3-4 min
Porcjowanie: 1 łyżeczka (3g) na filiżankę (200ml)


Czarna herbata z Cejlonu o pomarańczowym aromacie.
Opakowanie: 100g
Klasyfikacja liści: OP
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Składniki: czarna herbata, skórka pomarańczy, naturalny pomarańczowy aromat


Czarna, cejlońska herbata z jednego z najlepszych ogrodów Highland z jej typowym, nieco suchym charakterem.
Składniki: czarna herbata
Kraj pochodzenia: Cejlon
Klasyfikacja liści: FBOP
Czas zbiorów: lato
Masa netto: 100g


Mieszanka czarnych indyjskich herbat oddająca hołd królowej przypraw - wanilii.
Mieszanka ta powstała na bazie starannie wyselekcjonowanych liści herbaty z letniego zbioru w Indiach.
Delikatna gorycz czarnej herbaty w idealnym balansie współgra z łagodnie słodkim aromatem wanilii, tworząc harmonijną kompozycję smaków.
Gatunek liści: FOP
Czas zbiorów: lato
Składniki: czarna herbata, aromat, kwiaty nagietka
Czas parzenia: 3-4 min
Masa netto: 100g


Zestaw 10 próbek czarnych aromatyzowanych herbat sypanych.