Alkaliczna woda, co to jest, dlaczego warto pić, dla kogo jest dobra taka woda?
Smak prawdziwej natury – właściwości wody alkaicznej
Od pewnego czasu dużą popularnością cieszy się woda alkaiczna. Powstaje w wyniku elektrolizy wody. Czym się charakteryzuje? I jak z jej dodatkiem smakuje herbata zielona? Przekonajmy się.
Kilka słów o wodzie alkaicznej
Woda alkaiczna zaliczana jest do grona wód pitnych, które charakteryzują się bardzo wysokim stężeniem pH, w porównaniu do innych wód mineralnych. Ten rodzaj cieczy ma pH wyższe niż 7 i jest roztworem zasadowym. Stąd właśnie często mówi się o wodzie alkaicznej, że jest wodą zasadową. Dla porównania, chemicznie czysta woda ma pH bliskie 7, czyli jest roztworem neutralnym. Natomiast woda, której pH wynosi mniej niż 7 jest roztworem kwaśnym.
Każda woda alkaiczna, jaka dostępna jest na rynku ma bardzo wysoki wskaźnik pH. Niektóre rodzaje mogą pochwalić się wartością 9,2 pH. Ponadto charakteryzują się wysokim poziomem mineralizacji. Mają unikalny poziom nasycenia CO2, a ich poziom twardości jest na najlepszym poziomie.
Wpływ pH na zdrowie
Woda alkaiczna jest tak polecana wszystkim, ponieważ ma wysoki wskaźnik pH. Ma to bardzo duże znaczenie dla naszego zdrowia. Jeżeli herbata english breakfast zostanie przygotowana z wody o takich parametrach, utrzymasz prawidłowy bilans kwasowo-zasadowy w swoim organizmie. Wpłynie to pozytywnie na funkcjonowanie mięśni oraz układu pokarmowego. Ponadto, pijąc taką wodę, poprawisz swoje samopoczucie oraz witalność. Lepiej zamienić standardową wodę, którą wykorzystujesz do przygotowywania herbaty darjeeling na wodę alkaiczną, która ma tak wspaniały wpływ na zdrowie.
Nie myśl, że woda alkaiczna ma jakieś cudowne właściwości. Wszystko oparte jest o struktury chemiczne zachodzące w naszym organizmie.
Dobro prosto z natury
Jesteś miłośnikiem zdrowych napojów? Uważasz, że najlepsza herbata to taka, która została wykonana w naturalnym procesie produkcji, przy wykorzystaniu najlepszych gatunków liści? Zgadzamy się z tym w stu procentach. Pamiętaj jednak, że zielona herbata nie będzie miała tak pozytywnego wpływu na Twoje zdrowie, jeżeli nie będziesz zaparzał jej wysokiej jakości wodą. Wybieraj wodę alkaiczną, która nie jest ani fizycznie ani chemicznie modyfikowana. Pochodzi prosto z natury, w czym tkwi jej wyjątkowa moc. Jest to produkt unikatowy, tak samo jak herbaty Ronnefeldt.
Występuje niewiele naturalnych ujść wody alkaicznej na świecie. W Polsce, ten rodzaj wody wydobywany jest m.in. w okolicach Brzozowa, na Podkarpaciu. Najbardziej znanymi na świecie wodami alkaicznymi są te, które pochodzą z Islandii oraz Włoch.
Jakie właściwości ma woda alkaiczna?
Woda alkaiczna ma wiele cudownych właściwości, które będą miały znakomity wpływ na zdrowie. Pijąc ją wraz z herbatą Gunpowder poprawisz swoje samopoczucie oraz wzmocnisz siły witalne. Dodasz sobie energii i zapobiegniesz chronicznemu zmęczeniu. Masz problemy ze snem? Ta woda pomoże to rozwiązać. Wreszcie będziesz się wysypiać każdej nocy, bez żadnych dodatkowych wspomagaczy.
Pijąc wodę alkaiczną, zwiększasz przyswajalność składników odżywczych w organizmie. Z Twojego organizmu będą skutecznie usuwane toksyny i wszelkie zanieczyszczenia. Pobudzony zostanie proces przemiany materii, co wpłynie pozytywnie na redukcję masy ciała.
Woda alkaiczna świetnie nawadnia. Przeciwdziała starzeniu się komórek, a także wpływ na poprawę funkcjonowania mięśni. Zwiększa także libido oraz wzmacnia odporność. Wpływa także pozytywnie na parametry krwi. Przeciwdziała chorobom nerek, układu krążenia oraz układu pokarmowego.
Gdzie można kupić wodę alkaiczną?
Podobnie jak Ronnefeldt tea, tak i woda alkaiczna to produkty, które można kupić przez Internet. Bez problemu zamówisz je ze stron dystrybutorów. Ponadto, oczywiście produkty te dostępne są w ekskluzywnych sklepach stacjonarnych, oferujących wysokiej jakości produkty.
Jak samodzielnie wykonać wodę alkaiczną?
Choć samodzielnie nie uda się stworzyć wyjątkowej herbaty Earl Grey, mamy sposób, który pomoże w przygotowaniu wody alkaicznej. Wystarczy wykorzystać 2 litry wody z kranu, która będzie przefiltrowana lub przegotowana. Należy dodać do niej jedną łyżkę soli himalajskiej lub kamiennej. Do tego należy dodać cytrynę pokrojoną w plasterki. Tak przygotowany roztwór należy pozostawić pod przykryciem na 12-24 godziny. Po upływie tego czasu, woda alkaiczna będzie gotowa do picia.
4.2. Chińska zielona herbata (cechy charakterystyczne, jak smakuje, najbardziej znane rodzaje/nazwy, rejony uprawy, jak się produkuje, jak ją zaparzyć - może jakiś opis ciekawej ceremonii parzenia chińskiej herbaty...ludzie lubią takie informacje)
Chińska zielona herbata – właściwości, rejony uprawy, wykorzystanie ludowe
Jednym z najpopularniejszych rodzajów herbat jest herbata zielona. Czy wiesz odpowiednio dużo na niej temat? Poznaj najważniejsze informacji na temat napoju, który tak pozytywnie wpływa na ludzki organizm.
Zielona herbata przez wiele wieków stosowana była jako napój leczniczy. Obecnie nadal przypisuje się jej wiele właściwości zdrowotnych. Jest to jednak również napar, który pijemy dla przyjemności. Japończycy uważają ten rodzaj herbaty za swój napój narodowy. Zaczynając od buddyjskiej ceremonii parzenia herbaty, aż po codzienną przerwę herbacianą o godzinie 15:00, picie zielonej herbaty to podstawowy japoński rytuał.
Pochodzenie zielonej herbaty
Najbardziej znana chińska herbata zielona pochodzi z jednego gatunku krzewu: Camellia sinensis. Dzięki temu, że do produkcji herbaty wykorzystywane są unikatowe metody przetwarzania liści, możliwe jest uzyskanie różnych walorów smakowych, kolorów, a także charakterystycznych cech.
Jak rozpoznać dobrą jakościowo zieloną herbatę?
Jaka jest dobra herbata zielona? Przede wszystkim taka, która poddana została właściwemu procesowi obróbki. Dzięki temu, że herbata zostanie poddana działaniu pary, będzie możliwe usunięcie z niej enzymów sprzyjających utlenianiu. Uzyskuje się wtedy przepiękny naturalny kolor herbaty. W dodatku zawiera ona naturalne witaminy i minerały i posiada wysokie stężenie polifenoli.
Charakterystyczne rodzaje zielonej herbaty
Do podstawowych rodzajów zielonej herbaty można zaliczyć:
- Sencha – świeżo zebrane listki poddaje się działaniu pary przez około minutę. Listki zmiękczają się i powstaje przepiękny szmaragdowy kolor. Ponadto, herbaty zielone nie podlegają również dzięki temu procesowi fermentacji. Listki suszone są w specjalnych piecach. Następnie pakuje się je do specjalnych torebek,
- Hoijcha – wytwarzana jest na przełomie czerwca i lipca. Liście również poddawane są działaniu pary. Po tym procesie mieszane są z wulkanicznym piaskiem i są prażone w piecach obrotowych. Piasek zostaje w późniejszym etapie oczywiście usunięty. Herbatę tę można spożywać o każdej porze dnia. Polecana jest zarówno dorosłym, jak i dzieciom,
- Kukicha – oferowana jest przez każdy szanujący się sklep internetowy z herbatą. Jest to łagodna, żółto-zielona herbata. Jest to jeden z najbardziej zrównoważonych napojów, który bardzo często wykorzystywany jest jako uzupełnienie diety wegetariańskiej.
Dlaczego warto pić zieloną herbatę?
Zalecane jest spożywanie przynajmniej kilku filiżanek zielonej herbaty w ciągu dnia. Naukowcy z Japonii oraz USA ustalili, że ma ona bardzo pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Do podstawowych zalet, jakie oferuje najlepsza herbata zielona należą:
- zminimalizowanie ryzyka wystąpienia chorób serca i udarów mózgu,
- zminimalizowanie ryzyka wystąpienia niektórych rodzajów raka,
- redukcja poziomi cukru we krwi,
- zmniejszenie ciśnienia krwi,
- wzmocnienie systemu odpornościowego,
- wpływ na odchudzanie i utrzymanie właściwej masy ciała,
- zapobieganie chorobie wrzodowej,
- spowolnienie procesu starzenia,
- zwalczanie infekcji wirusowe, przeziębienia i grypy,
- zapobieganie chorobom dziąseł, próchnicy,
- usuwanie nieświeżego oddechu,
- zapobieganie osteoporozie.
Jak ludowo była wykorzystywana zielona herbata?
Zielona herbata jako lek jest stosowana w wielu krajach, w których jest uprawiana. Warto czasem zastąpić chemiczne środki, tymi naturalnymi, które mają równie dobre działanie. Ludzie wschodu proponują wykorzystać zieloną herbatę do leczenia poparzeń skórnych, a także wszelkich obrzęków. Można ją także wykorzystać do dezynfekcji ran oraz siniaków. Pomaga w leczeniu grzybicy stóp. Wystarczy kilka razy dziennie przez kilka tygodni moczyć nogi przez 10 minut w naparze z zielonej herbaty, aby pozbyć się uporczywego problemu z grzybicą.
Okazuje się, że japońska zielona herbata skutecznie radzi sobie także z bólem zębów. Wystarczy ściskać w bolącym zębie liść zielonej herbaty, aby cieszyć się z wyraźnej ulgi. Pomaga ona także minimalizować efekt zmęczonych oczu, który pojawia się na przykład w efekcie długiego spędzania czasu przed komputerem. Warto zamoczyć ręcznik w naparze z zielonej herbaty i stworzyć na oczach okład. Osiągniecie spodziewanych rezultatów będzie wtedy jak najbardziej możliwe.