Japońska zielona herbata
Japończycy słyną z produkcji zielonej herbaty. Jest to ich specjalność narodowa. Piją ten napój praktycznie o każdej porze dnia. Oczywiście, nie dysponują jednym rodzajem zielonej herbaty. Mają różne odmiany o charakterystycznych właściwościach. Warto zapoznać się z ofertą japońskiej zielonej herbaty, która pod wieloma względami jest tak wyjątkowa.
Liście, z której powstaje herbata zielona w Japonii pochodzą z jednego krzewu – Camellia sinensis. Nie oznacza to jednak, że na japońskim rynku można spotkać jedynie jeden gatunek tej herbaty. Kto tak myśli, jest w błędzie. Dostępnych jest wiele odmian herbaty. Występuje ona pod różnymi nazwami. Różnią się one wyglądem oraz smakiem. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób liście zostały przetworzone.
Przegląd wybranych gatunków zielonej herbaty
Tencha
Jest to herbata uprawiana w zacienieniu sięgającym 90%. Znajduje się w takim położeniu przez 14-28 dni. Jej liście nie są zwijane. Po lekkim parzeniu gorącą parą wodną są powoli i długo pieczone w specjalnych piecach.
Matcha
Jest to herbata o intensywnym, zielonym zabarwieniu. Nie nadaje się ona do zwykłego zaparzania, ponieważ ma pylistą konsystencję. Pije się ją tylko podczas ceremonii herbacianej.
Sencha
Jest to najpopularniejsza japońska herbata, którą można nabyć w różnych jakościach. Najwyższej jakości jest kabusecha, a przeciętnej bancha. Uzyskuje się z niej charakterystyczny, złoty napar. Ten rodzaje herbaty jest bogaty w witaminę C.
Piąty podstawowy smak – umami
Opisując japońską herbatę, nie sposób nie wspomnieć o umami. Jest to piąty podstawowy smak, który został odkryty przez japońskich naukowców w 1908 roku. Jest to smak kwasu glutaminowego. Znajduje się w dojrzałych pomidorach o sosie sojowym. Jest to bardzo ceniony w Japonii smak, dlatego smakosze herbaty z wielką przyjemnością wybierają te gatunki, w których występuje duże stężenie kwasu glutaminowego. Smak ten można odczuć jedynie wtedy, gdy nabędziesz wysokiej jakości herbaty zielone.
Plantacje zielonej herbaty w Japonii
Plantacje zielonej herbaty w Japonii są umiejscowione w dość nietypowy sposób. Herbata jest tu uprawiana u stóp gór, a nie tak jak wszędzie indziej, na bardzo dużych wysokościach. Być może właśnie dlatego najlepsza herbata pochodzi właśnie z Japonii. Na smak herbaty wpływa także wulkaniczne podłoże. Najlepsze gatunki herbaty są zbierane ręcznie. Natomiast pozostałe w sposób mechaniczny. Zbiory odbywają się 4 razy w roku:
- na przełomie kwietnia i maja,
- na przełomie czerwca i lipca,
- pod koniec sierpnia,
- na przełomie września i października.
Sposoby parzenia zielonej herbaty
Pamiętaj, że aby wydobyć wyjątkowy smak herbaty świata, konieczne jest zastosowanie do jej zaparzenia wysokiej jakości wody. Najlepsza będzie do tego woda przefiltrowana, o niskim pH. Uda się dzięki temu wydobyć wyjątkowy smak herbaty. Istotne jest, aby zaparzać herbatę przy wykorzystaniu wody o odpowiedniej temperaturze. Nigdy japońska zielona herbata nie powinna być zaparzana wodą w temperaturze powyżej 80 stopni Celsjusza. Warto zapamiętać zasadę, że im wyższej jakości herbatę Ronnefeldt masz w swoim posiadaniu, do jej zaparzenia należy użyć wody o niższej temperaturze. Tym samym wydłuża się również czas jej zaparzania.
Trzeba pamiętać, że zielona herbata parzona po raz pierwszy jest najgorsza. Dawniej napar wylewano. Głównie dlatego, że produkcja herbaty wcześniej nie była tak staranna, Zawierały one bardzo dużo pyłu i zanieczyszczeń. Pierwsze zaparzenie traktowano jako formę przepłukania liści. Współcześnie można z tego zrezygnować, ponieważ zielona herbata sklep jest produkowana przy użyciu nowoczesnych metod. W związku z tym, nie zawiera żadnych szkodliwych substancji. Nawet pierwszy napar można spokojnie pić.
Japońska zielona herbata bez tajemnic
Zanim rozpoczniesz swoją przygodę z zieloną herbatą prosto z Japonii, warto zgłębić podstawowe informacje na jej temat. Warto poznać jej odmiany, a także sposoby parzenia. Dzięki temu będzie się świadomym smakoszem tego wyjątkowego naparu, który jest czczony w Japonii.